Tágra nyílt SZEM-ek
Tágra nyílt SZEM-ek

MEGNYÍLT A SZEM, az 1. NAP:

2016. február 3-án indult a miskolci SZEM Fesztivál! A hivatalos megnyitó ünnepségre a Nagyszínház nézőtéri társalgójában került sor, ahol Béres Attila igazgató köszöntötte a fesztivál vendégeit és nyitotta meg a fesztiválon látható két kiállítást, amelyek a Magyar Képzőművészeti Egyetemen és a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán tanuló látványtervező MA és BA szakos hallgatók Csehov, Shakespeare és Goldoni díszlet-, jelmez- és bábterveiből állnak.

WEÖRES SÁNDOR: PSYCHÉ (r. Vidnyánszky Attila)

(Kaposvári Egyetem Művészeti Kar – Gyulai Várszínház – Nemzeti Színház)

Az egyik legnagyobb magyar költő talányos művét dolgozták fel a kaposvári hallgatók a Vidnyánszky Attila rendezte előadásban, amely az idei SZEM nyitóelőadása is volt egyben. Psyché, mint szimbólum került az előadás középpontjába: ki ő? És mit jelent a szabadság, a forradalom utáni vágya? A kaposvári fiatalok látványos, komoly csapatmunkán alapuló előadásában több Psyché, és Psychének több szerelme is megjelent a színpadon, miközben izgalmas kép alakult ki a magyar történelem Weöres által különlegesen megfestett időszakáról is.

Az előadás után szakmai beszélgetésre került sor a Játékszínben a rendező-osztályvezető tanár Vidnyánszky Attila közreműködésével. A témák között szerepelt, hogy miként jött létre az előadás, valamint hogyan dolgoztak együtt az osztály tanulói.

 

FELHŐFI-KISS LÁSZLÓ: FÜRDŐAVATÁS AVAGY KI MENT KI!? (r. Felhőfi-Kiss László)

(Utolsó Vonal Művészeti Alapítvány, Budapest)

Formabontó előadás formabontó helyszínen: este 22:30-kor kezdődött az ötödéves kaposvári hallgatók előadása a miskolci Helynekemben, ahol izgalmas, a mai korra reflektáló előadást láthattak a nézők. A Henrik Ibsen A nép ellensége című drámája által ihletett produkció mai nyelven szólt a közönséghez, és kendőzetlenül őszinte, mulatságos, mégis elgondolkodtató módon mutatta be egy kisváros esetét egy várva-várt fürdőavatással. Kié a felelősség, ha rosszul alakulnak a dolgok? És a társadalom vagy az egyén érdekei az előbbre valók? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozott az előadás, amelyre a késő esti időpont ellenére is nagy volt az érdeklődés.

Fotó: Éder Vera.

 

                Videó: https://www.youtube.com/watch?v=hywRplPzkec 

 

 

 

 

 

 

NapiSZEM – A második nap

 

JENS RASCHKE: DO FISH SLEEP? (r. Szilágyi Bálint)

(Színház- és Filmművészeti Egyetem, Budapest)

Prohászka Fanni, ötödéves színművész hallgató előadásában láthatta a közönség Jens Raschke darabját, amelyben egy kislány, Jette mesél halott kisöccséről, az emlékéhez való viszonyáról és arról, hogy egy család életében milyen hatalmas változást hoz a halál. Az előadás a fiatalabb közönség nyelvén szólt egy nehéz témáról, de izgalmas volt a felnőtt nézőink számára is.

 

 

 

GOG

(Színművészeti Kar, Prágai Előadóművészeti Egyetem – DAMU, Prága)

A prágai fiatalok előadásában a Giovanni Papini olasz író által megírt Gog alakját helyezték a középpontban. Ám nem a Papini által megírt történetet vitték színre, hanem Gogot mint szimbólumot használták fel: ő az, aki kompromisszumokra képtelen, egyedi, és a lehető legjobb akar lenni. Egyfajta ideális „én”. Az előadás intenzív mozgáson, izgalmas videotechnikán és a közönséggel való folyamatos kommunikáción alapult. 

 

PLAY HOUSE

(Nemzeti Iparművészeti Egyetem – ENSAD, Párizs)

A francia alkotók a brit Martin Crimp drámája által ihletett előadásban maguk tervezték a díszletet és a világítást is, sőt maguk játszották a főszerepet. A párkapcsolatról szóló előadásban azzal kísérleteztek, hogy miben is áll egy párkapcsolat egyáltalán – mikor valódi, és mikor elképzelt? A fiatal tervezők színpadi képek sorozataként mutatták meg hőseikhez való viszonyukat, a látvány ezért központi szerephez jutott a miskolci Kamaraszínházban.

Este sor került az idei SZEM Fesztivál második szakmai beszélgetésére, amelyet már Jászay Tamás kritikus vezetett. A közönség a két külföldi előadás alkotóival találkozhatott, és ezekről az előadásokról tudhatott meg többet.

Fotó: Éder Vera.

 

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=Dxg9DyF-y8c 

 

rajongo.com (forrás: Miskolci Nemzeti Színház)